Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

η κρίση χρέους της Ελλάδας δεν αντιμετωπίζεται στην ουσία της με αυτό το PSI

Το PSI είναι μόνο ένα πλήγμα για τα CDS.
Σε κάθε περίπτωση όμως η κρίση χρέους της Ελλάδας δεν αντιμετωπίζεται στην ουσία της με αυτό το PSI:

«Το πρόβλημα είναι ότι δανειζόμαστε 86 δις ευρώ (για στήριξη τραπεζών κ.ά.), προκειμένου να κερδίσουμε 100 δις ευρώ. Άρα, το χρέος δεν μειώνεται. Εξέτασα όλες τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης χρέους από το 1900 και μετά. Σε καμία δεν έχει μειωθεί το χρέος μιας χώρας μόλις κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Την επόμενη μέρα του PSI το χρέος του ελληνικού Δημοσίου θα έχει μειωθεί από 163% σε 161% του ΑΕΠ... Στην πραγματικότητα, μεταφέρουν το χρέος από τους ιδιώτες στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με τους οποίους θα έχει να κάνει από εδώ και στο εξής η Ελλάδα».

Πάνος Παναγιώτου, Επικεφαλής Χρηματιστηριακός Τεχνικός Αναλυτής (GSTA Ltd, WTAEC, Ltd).
Περισσότερα στο
http://tvxs.gr/news/ellada/pligma-stoys-pistotes-me-oxima-tin-ellada

Επίσης: "η ιδέα πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εξαντλείται στο PSI και τις ζημιές του ιδιωτικού τομέα και ότι το κούρεμα δεν περιλαμβάνει τον επίσημο τομέα είναι μύθος. Η συμμετοχή του επίσημου τομέα ξεκίνησε πριν το PSI. Η συμφωνία του PSI συνοδεύτηκε από ισχυρά κίνητρα. Και με τα τρία τέταρτα του ελληνικού χρέους να έχει περάσει στα χέρια των επίσημων πιστωτών ως το 2014, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα κοινωνικοποιηθεί σχεδόν πλήρως. Είναι οι επίσημοι πιστωτές που θα απομείνουν για να αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος των τεράστιων επιπρόσθετων ζημιών που θα δούμε στο μέλλον καθώς το ελληνικό χρέος θα παραμείνει μη βιώσιμο. Επιπλέον η δεύτερη διάσωση της Ελλάδας από τον επίσημο τομέα δεν θα είναι και η τελευταία. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ξανακερδίσει την πρόσβαση στις αγορές για τουλάχιστον άλλα 10 χρόνια. Έτσι το δημοσιονομικό έλλειμμά της και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα πρέπει να χρηματοδοτούνται με πρόσθετους επίσημους πόρους για όλο το προβλεπόμενο μέλλον.

Οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας διαμαρτύρονται βέβαια. Θα αναλάβουν κάποιες ζημιές αλλά περιορισμένες και με βάση την αποτίμηση στην αγορά, η συμφωνία ανταλλαγής τους δίνει τη δυνατότητα ακόμη και για ενδεχόμενα κεφαλαιακά κέρδη. Πράγματι, το γεγονός ότι τα νέα ομόλογα αναμένεται να αξίζουν περισσότερα από τα παλαιά δηλώνει ότι αυτό το PSI έχει μεταφέρει περαιτέρω ζημιές στους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας.

Η πραγματικότητα είναι ότι τα περισσότερα κέρδη στις καλές εποχές – και μέχρι το PSI – ήταν ιδιωτικά ενώ οι περισσότερες ζημιές τώρα κοινωνικοποιούνται. Οι φορολογούμενοι των επίσημων πιστωτών της Ελλάδας και όχι οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα καταλήξουν να πληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών από την παρελθούσα, παρούσα και μελλοντική αφερεγγυότητα της Ελλάδας".

http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2012-03-08-22-46-16-2012030854282/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου