Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΟΠΩΡΟΦΟΡΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΕΜ

Βασικό για τον οπωρώνα είναι η ύπαρξη ζώων και αυτό γιατί είναι χρήσιμη η κοπριά τους για την εύκολη κατασκευή λιπάσματος Μποκάσι. Αν δεν υπάρχουν ζώα τότε είναι εύκολο να εγκατασταθούν πουλερικά σε ένα κοτέτσι(έστω και μικρό).
α) Η χρήση των ΕΜ αρχίζει από το κοτέτσι ή τον στάβλο:• Ραντίζουμε τον στάβλο-κοτέτσι με αραιωμένο σε νερό ΕΜα (1: 100) παντού, ιδίως τις κοπριές τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα.
• Ραντίζουμε επίσης τη τροφή και το νερό που πίνουν τα ζώα
β) Κατασκευή του Μποκάσι: χρησιμοποιούμε τις ήδη ραντισμένες με ΕΜ κοπριές μαζί με το τυχόν άχυρο(βρίσκονται ήδη σε στάδιο ζύμωσης και για αυτό ο στάβλος ή το κοτέτσι δεν μυρίζει άσχημα) καθώς και κλαδέματα, χόρτα και φύλλα απο το κτήμα(τα οποία έχουμε πρώτα επεξεργαστεί με θρυματιστή). Κάνουμε τα εξής βήματα:
• Όλα τα οργανικά υλικά, που έχουμε στη διάυεσή μας, τα ψεκάζουμε καταρχήν με 1,5 λίτρο ( l ) ανά κυβικό μέτρο( m3) ΕΜα
• Κάνουμε το εξής μείγμα: 60% κοπριά, 35% άλλα οργανικά υλικά(άχυρο, κλαδέματα φύλλα κ.λ.π.), 5% χώμα μαζί με πετρόσκονη(απο κοντινό νταμάρι) και λίγο κεραμόσκονη(EMX-Keramik)
• Ανακατεύοντας το παραπάνω μείγμα ψεκάζουμε με 1 l/m3 EMα, το οποίο διαλύουμε σε τόσο νερό, ώστε η τελική υγρασία του μείγματος να είναι 35-40%
• Αφού το έχουμε ανακατέψει το τελικό μείγμα το ψεκάζουμε ακόμα μια φορά με 1 l/m3 Emα. Απο δώ και πέρα δεν ανακατεύουμε και σκεπάζουμε καλά το μείγμα με ένα Νάϋλον, ώστε να μη παίρνει αέρα(αναερόβια επί το πλείστον ζύμωση). Αν έχουμε άνοιξη, καλοκαίρι ή φθινόπωρο, χρειάζεται 5-6 βδομάδες για να είναι έτοιμο το μποκάσι. Το χειμώνα χρειάζεται το λιγότερο 8 βδομάδες.

γ) Η χρήση των ΕΜ στον οπωρώνα:
1) Για βελτίωση του εδάφους:
• Νωρίς την άνοιξη, πριν ξεκινήσει η αναζωογόνηση, απλώνουμε το μποκάσι που έχουμε ήδη κατασκευάσει στο έδαφος, γύρω απο τα δέντρα μέχρι εκεί που απλώνονονται τα κλαδιά τους. Στη συνέχεια το ψεκάζουμε με αραιωμένο ΕΜα(1: 10), στο οποίο έχουμε προσθέσει, αν έχουμε, λίγη ορυκτή σκόνη και κεραμόσκονη(EMX-keramik). Τέλος παραχώνουμε το ψεκασμένο μποκάσι στο χώμα με ελαφρύ σκάψιμο σε βάθος 4-5 εκατοστά.
• Αν τα πουλερικά είναι ελεύθερα στο κτήμα, επειδή το προτιμούν σαν τροφή και δεν θα μείνει καθόλου μποκάσι για τα δέντρα με το σκάλισμά τους, ακολουθούμε την εξής διαδικασία: γύρω-γύρω απο τα δέντρα, στα όρια των κλαδιών τους ανά 1-2 μέτρα, ανοίγουμε με κατάλληλο φτιάρι τρύπες, στις οποίες παραχώνουμε το μποκάσι και το ψεκάζουμε ταυτόχρονα με αραιωμένο ΕΜα, όπως παραπάνω. Στη συνέχεια σκεπάζουμε τις τρύπες με το χώμα που έχουμε βγάλει απο κάθε μία από αυτές.
• Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και το φθινόπωρο με το μποκάσι που θα έχουμε κατασκευάσει το καλοκαίρι.
2) Για τα δέντρα:
• Το φθινόπωρο, μετά το χοντρό κλάδεμα, αλείφουμε τους κορμούς με το εξής μείγμα: κεραμόσκονη + πετρόσκονη(ή άλλη ορυκτή σκόνη που μπορούμε να εξασφαλίσουμε) + πηλό + ΕΜα(αραιωμένο με νερό, έτσι ώστε το τελικό μείγμα να είναι υγρό κατάλληλο για επάλειψη).
• Ψέκασμα των δέντρων, νωρίς το πρωί ή καλύτερα το σούρουπο, όσο πιο συχνά γίνεται (για προληπτική προστασία τους από τις ασθένειες) και κατά τις περιόδους πριν την ανθοφορία, μετά την ανθοφορία αφού έχει σχηματισθεί ο καρπός, καθώς και το φθινόπωρο, με το εξής διάλυμα: ανά 60 λίτρα νερό, 1,6 κιλά πετρόσκονη, 200 γραμμάρια κεραμόσκονη, 320 μιλιλίτρα ΕΜ5 και 4 λίτρα ΕΜα.
• Σε κάθε πότισμα των δέντρων το καλοκαίρι, αν έχουμε δεξαμενή ρίχνουμε πριν μέσα της ΕΜα σε ποσότητα τέτοια ώστε να έχουμε αραίωση μέχρι και 1: 1000. Αν ποτίζουμε με κατάκλιση, τότε ψεκάζουμε πρώτα το έδαφος γύρω από τα δέντρα. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε πριν από βροχή που περιμένουμε ή κατά την διάρκεια ψιλόβροχου. Είναι καλό να καλύπτουμε το έδαφος κάτω από τα δέντρα με άχυρο, για διατήρηση της υγρασίας το καλοκαίρι. Αν βέβαια πρόκειται για λίγα δέντρα σε ένα κήπο τότε τα ποτίζουμε με νερό στο οποίο έχουμε βάλει ΕΜα σε αναλογία με το νερό 1: 10.


Παρασκευή ΕΜ5:
σε ένα πλαστικό μπουκάλι(π.χ.1,5 λίτρων) βάζουμε 1 λίτρο νερό μαζί με 100 ml ΕΜ1 και 100 ml (μιλιλίτρα) μελάσσα. Το αφήνουμε να ζυμώσει μια βδομάδα σε ζεστό μέρος,κλειστό το μπουκάλι χωρίς αέρα μέσα(το εξασφαλίζουμε πιέζοντας το μπουκάλι). Προσοχή όμως, θα πρέπει να το ανοίγουμε που και που για να φεύγουν τα αέρια της ζύμωσης.
Μετά τη βδομάδα βάζουμε επιπλέον 100 ml ξύδι και 100 ml αλκοόλ(π.χ. τσίπουρο) και το αφήνουμε να ζυμώσει μέχρι που δεν βγάζει άλλο αέρια ζύμωσης(1-2 βδομάδες).
Στο τέλος μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο κόκκινο πιπέρι και αλεσμένο σκόρδο.
Διατηρείται μέχρι και 4 μήνες σε σκοτεινό-κρύο μέρος।

Γενικά για τη χρήση των ΕΜ στη γεωργία δείτε:

http://topikopoiisi.blogspot.de/2011/09/blog-post_8611.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου