Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Μια αγορά χωρίς ευρώ...


Εγκαίνια χθες της πρώτης ανταλλακτικής αγοράς με ΤΕΜ
Η μόνιμη ανταλλακτική αγορά με Τοπικές Εναλλακτικές Μονάδες (ΤΕΜ) είναι γεγονός και από χθες άνοιξε τις πύλες της στο κοινό! Η πρωτοβουλία μιας ομάδας ανθρώπων να αναπτύξουν μια εναλλακτική οικονομία που θα αφήσει στην άκρη το ευρώ μετά από ένα χρόνο μετουσιώθηκε σε πράξη και δεκάδες άνθρωποι έστησαν τους πάγκους τους δίνοντας στους πολίτες τη δυνατότητα να ψωνίσουν χωρίς χρήματα!
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αλίκη Φωτιάδου
Φωτογραφίες: Ηλίας Καράτσαλος
Στις πρώην εγκαταστάσεις της ΚΥΔΕΠ όπισθεν του Υπεραστικού ΚΤΕΛ εργάτες, μηχανικοί και άνεργοι που «πληρώθηκαν» σε ΤΕΜ έκαναν εργασίες, καθάρισαν και διαμόρφωσαν τον χώρο της μόνιμης ανταλλακτικής αγοράς που θα λειτουργεί κάθε Σάββατο από το πρωί στις 10.00 έως και τις 9.00 το βράδυ, ενώ στόχος των μελών του Δικτύου είναι – εφόσον υπάρξει ανταπόκριση από τον κόσμο – να λειτουργήσει και άλλες ημέρες της εβδομάδας.
Δεκάδες πάγκοι στημένοι στη σειρά με κάθε λογής… καλούδια περίμεναν τους πολίτες. Μαρμελάδες, ζαρζαβατικά, λάδια, κοσμήματα, καλλυντικά, λαμπάδες, ρούχα, κεντήματα, βιβλία, ηλεκτρονικά είδη και ότι μπορεί να φανταστεί κανείς ήταν εκεί. Σαν μια λαϊκή δηλαδή που όμως για να ψωνίσει κανείς δεν χρειάζεται να έχει μαζί του ευρώ!
«Είναι μια αντίδραση στην κρίση. Μια αντίδραση στην προσπάθεια της πολιτείας να μας κλείσει στα σπίτια μας και να μας εξαθλιώσει» θα πει ο Γιάννης Γρηγορίου, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Δικτύου ΤΕΜ και προσθέτει πως στόχος είναι να δημιουργηθεί μια τοπική οικονομία που θα στηρίζεται στην ανταλλαγή και όχι στα χρήματα και θα δίνει στους δημότες τη δυνατότητα να ζουν με αξιοπρέπεια!
Ήδη το Δίκτυο αριθμεί 700 μέλη και σε καθημερινή βάση οι νέες εγγραφές αγγίζουν και ξεπερνούν τις 30, ενώ χθες δεκάδες πολίτες που επισκέφτηκαν την αγορά έγιναν μέλη.
Η Αθηνά Σταματίου ήρθε από την Αθήνα για τα εγκαίνια της αγοράς και δήλωσε κατενθουσιασμένη. «Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει στο Βόλο, είναι η πρώτη φορά που το βλέπω στην Ελλάδα και ήρθα σήμερα (χθες) εδώ μόνο γι’ αυτό και φυσικά και θα ξαναέρθω», τόνισε.
Η Ειρήνη και ο Περικλής είναι μέλη του Δικτύου από την πρώτη στιγμή σχεδόν της λειτουργίας του και πουλάνε χειροποίητα διακοσμητικά και κοσμήματα. «Ουσιαστικά αυτή ήταν και η δουλειά μας πριν μπούμε στο ΤΕΜ και αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε», θα πει η Ειρήνη.
Στα χθεσινή εγκαίνια παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, ο οποίος και δήλωσε ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειας που γίνεται, ενώ ξεκαθάρισε πως «ως Δήμος αγκαλιάσαμε, στηρίξαμε και ενθαρρύναμε τα μέλη του Δικτύου γι’ αυτή την προσπάθεια και πρέπει να ξεκαθαρίσω πως στόχος μας είναι να σταθούμε αρωγοί όπου μπορούμε χωρίς σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσουμε και να ποδηγετήσουμε την προσπάθεια που γίνεται».
Στο ΒΒC η μόνιμη αγορά
Το ενδιαφέρον του BBC προσέλκυσε η μόνιμη ανταλλακτική αγορά και χθες συνεργείο του καναλιού ήταν στο χώρο με τον δημοσιογράφο Mark Lowen να σημειώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ πως «μας κέντρισε το ενδιαφέρον η προσπάθεια αυτή των ανθρώπων της περιοχής σας να κάνουν κάτι, να αναλάβουν δράση για να πάνε ενάντια στην κρίση».
Ο ίδιος μάλιστα επεσήμανε πως στόχος του BBC είναι να δείξει στον κόσμο ότι οι Έλληνες έχουν βρει και τις θετικές πλευρές της κρίσης «και δεν έχουν πέσει όλοι σε κατάθλιψη», ενώ μάλιστα ρώτησε τον Δήμαρχο αν μπορεί το ΤΕΜ να υποκαταστήσει το ευρώ, κάτι για το οποίο και φυσικά έλαβε αρνητική απάντηση.
Και φαγητό!
Και αν ο δρόμος σας βγάλει στην μόνιμη ανταλλακτική αγορά, να είστε σίγουροι ότι δεν θα πεινάσετε ούτε και θα διψάσετε! Στο χώρο έχει στηθεί κανονική κουζίνα όπου και ετοιμάζονται φαγητά και καφέδες που όλα πληρώνονται με ΤΕΜ!
Ρεβυθάδα, ριζότο με λαχανικά και μακαρόνια μοσχομύριζαν ενώ λίγο πιο δίπλα η «Ομάδα Εφήβων Εν δράσει», η Θεοδώρα, η Πηνελόπη, ο Γιώργος και η Θεοφανώ-Φαιναρέτη ετοίμαζαν τις ζωγραφιές και τις δικές τους λιχουδιές!
Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν στο Δίκτυο εκτός από την επίσκεψη κάθε Σάββατο στην μόνιμη αγορά μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα στη διεύθυνση www.tem-magnisia.gr η να τηλεφωνούν καθημερινά, εκτός Κυριακής, στο τηλέφωνο 24210 - 38317 και 24210 - 38317 στα γραφεία του Δικτύου Κοραή 90, μεταξύ 12.00 και 2.00.

Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα 2012-04-08

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου