Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Πολιτική Κίνηση για μια Ελληνική Οικολογική Αριστερά

«Η κοινωνία και ο τόπος αναζητούν ένα καινούργιο σημείο εκκίνησης, μια διαφορετική αφήγηση για το παρόν και το μέλλον. Η πολύπλευρη κρίση που μαστίζει τη χώρα δεν υπήρξε κεραυνός εν αιθρία αλλά αναπόφευκτο αποτέλεσμα του κυρίαρχου μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης, με την πρόσθετη επιβάρυνση μιας διεφθαρμένης, ατελέσφορης και ιδιοτελούς πολιτικής και κρατικής διοίκηση. Κανείς προοδευτικός πολίτης δεν μπορεί να ανεχθεί την καταβαράθρωση των δημοκρατικών αξιών, των κόπων μιας ζωής, των εργασιακών και προνοιακών κατακτήσεων στο όνομα μιας δήθεν διάσωσης της χώρας μας που αντιστρατεύεται, εκτός από τη χειμαζόμενη κοινωνία, και την κοινή λογική. Ταυτόχρονα, κανείς προοδευτικός πολίτης δεν εννοεί να επιστρέψουμε ως πολιτικό σύστημα και κοινωνία στην προ κρίσης κατάσταση: μιας στρεβλής, μη βιώσιμης και αδιέξοδης «ανάπτυξης», μιας δανεικής όσο και τεχνητής «ευημερίας». Ενός μοντέλου βίου που οι πολιτικές ελίτ της Ευρώπης ονόμασαν «ανάπτυξη», ενώ στην πράξη σημαίνει ότι η μισή ανθρωπότητα πεθαίνει της πείνας και η άλλη μισή κάνει δίαιτα – και που τελικά οδήγησε στη μαζική ανεργία και την κοινωνική απαξίωση.


Εμείς που συνυπογράφουμε το παρόν – πολίτες με διαδρομή σε οικολογικά κινήματα βάσης, σε κόμματα της Αριστεράς, σε πανεπιστήμια όσο και στις γειτονιές – νιώθουμε καθήκον και ανάγκη να συμμετάσχουμε σε αυτή τη δύσκολη, συλλογική προσπάθεια για τη διαμόρφωση ενός προοδευτικού κοινωνικού και οικολογικού προτάγματος που θα απαντά στην ολομέτωπη επίθεση του νεοφιλελευθερισμού. Συνοπτικά, προτάσσουμε ως βασικές Οικοαριστερές αρχές τα εξής:

– Την αδήριτη ανάγκη για μια άλλη ανάπτυξη, με προτεραιότητα στο τοπικό και το βιώσιμο, πάντοτε με περιβαλλοντική λογική: στροφή στις ήπιες, ανανεώσιμες μορφές ενέργειας χωρίς βιασμό του περιβάλλοντος• ορθολογική, κοινωνικά ωφέλιμη και περιβαλλοντικά βιώσιμη διαχείριση του επείγοντος προβλήματος των απορριμμάτων• επιστροφή στη βιώσιμη γεωργία με αποκλεισμό των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών από τη χώρα και αιχμή τις βιοκαλλιέργειες• ενίσχυση της τοπικής οικονομίας με γνώμονα τη βιωσιμότητα και την αειφορία• προστασία και εξασφάλιση των δημοσίων αγαθών (ύδατα, δάση, ορυκτός πλούτος κτλ) κόντρα στην εμπορευματοποίησή τους• διατήρηση και δίκαιη κατανομή των φυσικών πόρων• δημιουργία και απόδοση των δημόσιων χώρων στις τοπικές κοινωνίες.

– Την άμεση προτεραιότητα στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, με την ανάπτυξη δικτύων παραγωγών-καταναλωτών για την καταπολέμηση του παρασιτικού εμπορίου και της αισχροκέρδειας • την προώθηση δικτύων ανταλλαγών• τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας σε προσανατολισμένες προς κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες δράσεις.

– Τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, πάντοτε στο δρόμο του δημοκρατικού/οικολογικού σοσιαλισμού, και τη συνένωση των προοδευτικών Οικοαριστερών δυνάμεων σε εθνική και ευρωπαϊκή κλίμακα για την επίτευξη των στόχων για βιωσιμότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.

– Τη σύσταση πανδημοκρατικού μετώπου κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής που διαπερνούν ολόκληρο το σώμα του πολιτικού συστήματος και της κρατικής διοίκησης – αλλά και της ίδιας της κοινωνίας.

– Το στήσιμο ενός ισχυρού αναχώματος κατά των εχθρικών προς τη Δημοκρατία δυνάμεων που ενέσκηψαν από την άκρα δεξιά, επωφελούμενες της ανυπαρξίας κοινωνικού κράτους.

– Το σεβασμό και την προστασία των δικαιωμάτων του πλανήτη και της έμβιας φύσης.

Σε αυτή την κρίσιμη ιστορική στιγμή, οι συνυπογράφοντες συντασσόμαστε με την ευρωπαϊκή, ριζοσπαστική και οικολογική Αριστερά, όπως απαιτεί ένα πολύ μεγάλο και συνειδητοποιημένο κομμάτι του ελληνικού λαού. Μια Αριστερά φορέα του καινούργιου και του βιώσιμου για την κοινωνία και τον τόπο, βασικός εκφραστής της οποίας είναι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου