Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Η Ιαπωνία πρέπει να σώσει την εταιρεία του πυρηνικού ολοκαυτώματος Tepco

Οι αποζημιώσεις και η απόσβεση του κατεστραμμένου πυρηνικού εργοστασίου της Φουκοσίμα, κοστίζουν στην εταιρεία δισεκατομμύρια. Αυτό οδηγεί σε πτώχευση την ιδιοκτήτρια - διαχειρίστρια εταιρεία και έτσι θα χρειασθεί να τα επωμισθεί η ίδια η Κυβέρνηση.


Το περασμένο οικονομικό έτος η επιχείρηση ανακοίνωσε ότι είχε ζημίες σχεδόν 7,5 δισεκ. Ευρώ. Αλλά και φέτος αναμένεται ότι θα έχει μεγάλες ζημιές. Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας υποσχέθηκε βοήθεια και έτσι θα γίνει de facto κρατικοποίησή της.


Το κοντσέρνο είναι υποχρεωμένο να αποζημιώσει τα θύματα της πυρηνικής καταστροφής-πάνω από 1,5 εκατομ. ανθρώπους- και να αποσβέσει και το καταστρεμμένο εργοστάσιο. Θα πρέπει να πληρώσει επίσης το κόστος του καθαρισμού και της αποκατάστασης του περιβάλλοντος. Επιπλέον είναι υπεύθυνο για τον εφοδιασμό σε ενέργεια μεγάλης περιοχής της χώρας και της μητρόπολης του Τόκυο. Επειδή και τα 17 συνολικά πυρηνικά του εργοστάσια έχουν βγει από το σύστημα παροχής(έχουν κλείσει προσωρινά τουλάχιστον), η Tepco αντεπεξέρχεται μέσω των πεπαλαιομένων πλέον εργοστασίων πετρελαίου και γκαζιού. Αλλά οι τιμές αυτών των καυσίμων όλο και αυξάνονται και η παραγόμενη κιλοβατώρα δεν είναι πλέον ανταγωνιστική.

Το κράτος έχει δώσει ήδη στην Tepco 16 δισεκατομ. ευρώ για να μπορέσει να αποζημιώσει τα θύματα, αλλά θα χρειασθεί και άλλα δις. για την αποκατάσταση. Σε μια σχεδιαζόμενη αύξηση των κεφαλαίων της, το κράτος θα αγοράσει μετοχές γύρω στα 10 δις. ευρώ και έτσι θα γίνει ο πλειοψηφών μέτοχός της.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου