Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Πώς να σωπάσω;


Ένα βίντεο αναφορά στη χωρίς μέτρο και σχεδιασμό χωροθέτηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές με μόνο σκοπό τα οφέλη των εταιριών από την πώληση του ρεύματος, στο όνομα μιας απροσδιόριστης και νόθας «ανάπτυξης». Οι πολίτες της Κρήτης αντιστέκονται, οργανώνονται και αγωνίζονται με κάθε τρόπο ενάντια στην καταπάτηση του τόπου τους...
  Δείτε το βίντεο στο:
ttp://vimeo.com/50443301#
Σχόλιο:
Δε χρειάζεται να σωπάσουμε. Να σκεφτούμε μόνο τι μπορούμε να κάνουμε ο καθένας για τη μείωση των καταναλώσεών μας(π.χ. κουζίνα αερίου, ηλιακό συλλέκτη για ζεστό νερό, φυσικό αερισμό αντί κλιματιστικού, ψυγείο μειωμένης κατανάλωσης κ.λπ.), καθώς επίσης ότι οι ΑΠΕ είναι από τη φύση τους αποκεντρωτικές και μπορούν με αποκεντρωμένα μικρού μεγέθους συστήματα -χωρίς να μολύνουν και να αλοιώνουν το περιβάλλον-να επιτύχουν την ενεργειακή αυτοδυναμία κάθε περιοχής. Αρκεί να παράγουν για τις ανάγκες κάθε περιοχής και να τροφοδοτούν τα τοπικά δίκτυα μεσαίας και χαμηλής τάσης και όχι να μεταφέρεται το ρεύμα σε μεγάλες αποστάσεις.
Το θέμα είναι ότι η κρίση που ήρθε για να μείνει-δεν πρόκειται να ξεπερασθεί αν δεν αλλάξει το καπιταλιστικό μοντέλο ανάπτυξης- δίνει την ευκαιρία να ξυπνήσουμε και σαν πολίτες να αναλάβουμε τις τύχες μας. Να κοινω

νικοποιήσουμε και την παραγωγή και τη διανομή της ενέργειας-που είναι ένα συλλογικό κοινωνικό αγαθό-με αιχμή τις ΑΠΕ. Αντί να παρακαλάμε για επενδύσεις από ξένους επενδυτές, να κάνουμε συνεταιρισμούς και εταιρείες λαϊκής βάσης για την παραγωγή της. Να απαιτήσουμε τα δίκτυα της ΔΕΗ να μη πουληθούν σε ιδιώτες, αλλά να παραχωρηθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη διαχείρισή τους(έχουν στηθεί σε δημόσια και δημοτική γη και δρόμους και δεν μπορούν να γίνουν περιουσία ιδιωτών χωρις μάλιστα καμμία αποζημίωση προς τους δήμους και τις κοινότητες).
Μπορείτε να δείτε την πρόταση για κοινωνικοποίηση της ενέργειας στο: http://topikopoiisi.blogspot.de/2012/04/blog-post_1352.html.
Δε χρειάζεται σίγουρα να δαιμονοποιούμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας(ΑΠΕ), αλλά να φροντίσουμε και να διεκδικήσουμε την αποκεντρωμένη και ήπια εφαρμογή τους για τις απομειωμένες ανάγκες των κατοίκων κάθε περιοχής(καμπάνιες εξοικονόμησης) και όχι τη βιομηχανική τους εφαρμογή με τεράστια αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, που είναι κερδοφόρα μόνο για τους επενδυτές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου