Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Το πείραμα με τα εργασιακά



Άλλα λένε οι επικεφαλής της τρόικας, άλλα υποστηρίζει η Κομισιόν (μέλος της τρόικας μαζί με ΕΚΤ-ΔΝΤ) για τις αλλαγές που προωθούνται στην ελληνική αγορά εργασίας.
Την ώρα που, κατ ‘απαίτηση της τρόικας, στο νέο πακέτο μέτρων περιλαμβάνονται  σκληρά μέτρα που αποσαθρώνουν τις εργασιακές σχέσεις, η Κομισιόν (που είναι το βασικό θεσμικό όργανο της ΕΕ, που με τη σειρά της είναι μέλος της τρόικας) επισημαίνει πως αυτές οι αλλαγές είναι ασυμβίβαστες με την ευρωπαϊκή νομοθεσία!


Συγκεκριμένα, η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει μέσο χρόνο εργασίας εβδομαδιαίως μέχρι 48 ώρες, δεν επιτρέπει έξι ημέρες εργασία και μόνο 11 ώρες ημερήσια ανάπαυση για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Την ίδια ώρα οι προτάσεις της τρόικας ανοίγουν το δρόμο σε εβδομάδα εργασίας έξι ημερών και 78 ωρών.
Σε σχετική επερώτηση, ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, απαντά πως οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που προωθούνται μέσω του πακέτου των νέων μέτρων αφορούν οριακές καταστάσεις και δεν πρέπει να εφαρμόζονται ως το σύνηθες πρότυπο υπερβαίνοντας μία παρατεταμένη χρονική περίοδο. Τονίζει μάλιστα ότι δεν μπορούν να γίνουν δεκτές παρά μόνο για μικρό χρονικό διάστημα και ως εξαίρεση, αφού σε γενικές γραμμές δεν συμβαδίζουν με τη νομοθεσία της ΕΕ.
Είναι φανερό το θέατρο που παίζεται!
Επειδή τα εργασιακά δεν έχουν και μεγάλη σχέση με τα δημοσιονομικά, τα μέτρα που προωθούνται από την τρόικα αν εφαρμοσθούν εντάσσονται στα πλαίσια του πειράματος που γίνεται στην Ελλάδα: αν θα τα αποδεχθεί η ελληνική εργατική τάξη, τότε πιθανά να μπορέσουν να εφαρμοσθούν και αλλού και έτσι να συρρικνωθούν τα εργασιακά κεκτημένα, που προς το παρόν είναι ασυμβίβαστο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. 
Ο νεοφιλελεύθερος θεματοφύλακάς της τα δέχεται προς το παρόν κατ` εξαίρεση, αλλά το όνειρό του είναι-όπως και κάθε νεοφιλελεύθερου-να γενικευθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου