Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Ρεν: «Ούτε το ΔΝΤ ζητάει αλλαγή του προγράμματος»


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Του Θάνου Αθανασίου

Το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, που συμφωνήθηκε μετά κόπων και βασάνων μετά από ένα θρίλερ εννέα μηνών δεν πρόκειται να αλλάξει, εξαιτίας ενός θρυλούμενου λάθους του ΔΝΤ σε σχέση με την επίπτωση των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών στην ύφεση του 2010.

Ο επίτροπος Ρεν κλείνει την πόρτα σε όσους θα ήθελαν να εκμεταλλευτούν το θρυλούμενο λάθος για να αλλάξουν «τη συνταγή» και ενημερώνει την κοινή γνώμη πως ούτε το ΔΝΤ, ούτε και ο συντάκτης της περίφημης έκθεσης επιθυμούν αλλαγή της δημοσιονομικής προσαρμογής σε Ελλάδα και λοιπές χώρες σε πρόγραμμα.

Η Κομισιόν, με επίσημη τοποθέτηση του επιτρόπου Ρεν στο προχθεσινό Εcofin, διαφωνεί με την ομάδα του κ. Μπλανσάρ από το ΔΝΤ για την επίπτωση των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών στην οικονομική ανάπτυξη.

Ο επίτροπος Ρεν με την τοποθέτησή του ενόψει της δημοσιοποίησης των χειμερινών οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν, ξεκαθάρισε στους 27 υπουργούς ότι οι δικές του υπηρεσίες θεωρούν τα ευρήματα της ομάδας Μπλανσάρ περιστασιακά, την θεωρεία του εν λόγω κειμένου ανεπαρκή για να εξηγήσει τα πάντα και εν τέλει, πως η όλη συζήτηση ξεφεύγει από την ουσία.

«Ένας λόγος να αμφισβητούμε αυτές τις μελέτες είναι ότι τέτοια λάθη πρόβλεψης της ανάπτυξης μπορούν να παρουσιαστούν είτε λόγω της επίπτωσης των δημοσιονομικών αλλαγών (των πολλαπλασιαστών) η οποία είχε υπολογιστεί εσφαλμένα, ή γιατί το μέγεθος της δημοσιονομικής αλλαγής που επετεύχθη ήταν διαφορετικό από την πρόβλεψη, ή διότι μπορούν να συμβαίνουν και τα δύο. Κατά τη γνώμη μας η ανάλυση δεν είναι στέρεη αρκετά για να το διακρίνει σαφώς».

Οι κυβερνήσεις ευθύνονται για την ύφεση

Ο Ρεν εξηγεί πως κανείς δεν μπορεί να πέφτει από τα σύννεφα λόγω του ότι το 2010 παρουσιάστηκε ύφεση στις ευρωπαϊκές οικονομίες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Ο επίτροπος υπενθυμίζει ότι το 2009 και στο πρώτο μισό του 2010 τα περισσότερα κράτη μέλη ακόμα εφάρμοζαν μέτρα τόνωσης της οικονομίας (που είχαν αποφασιστεί το 2008). Η μετάβαση από την τόνωση στην προσαρμογή ήταν απολύτως απαραίτητη καθώς οι αγορές είχαν αρχίσει να τιμωρούν τα κράτη με υπερβολικά υψηλό κόστος δανεισμού. Η εμπιστοσύνη στο κρατικό χρέος και τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών είχε χαθεί και έπρεπε να υπάρξει αντίδραση. Στη δε Ελλάδα η κατάσταση είχε φτάσει το απροχώρητο με ένα έλλειμμα στο 15,6% και αλλεπάλληλες παλινωδίες στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος.

Ο Επίτροπος Ρεν απορρίπτει τα περί λάθους στη συνταγή, δεδομένου ότι η συνταγή ουδέποτε εφαρμόστηκε: «Μόλις από το περασμένο καλοκαίρι η ελληνική οικονομία μπήκε σε ορθή τροχιά». Ζητά μάλιστα από την κυβέρνηση να συνεχίσει να αποδεικνύει έμπρακτα ότι αυτή τη φορά βλέπει τη συμφωνία με τους εταίρους σοβαρά: «Εναπόκειται τώρα στις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν μέσω της αποφασιστικής εφαρμογής του προγράμματος μεταρρυθμίσεων ότι αυτή η εμπιστοσύνη θα συνεχίσει να αυξάνεται».

Η συζήτηση μας κάνει κακό

Παρότι πουθενά αλλού εκτός από την Ελλάδα η θεωρεία των πολλαπλασιαστών η Κομισιόν επισήμως πια χαρακτηρίζει τη συζήτηση βλαπτική: «...θα ήθελα να κάνω τα εξής σχόλια γύρω από μία συζήτηση που δε βοηθά και που ενδέχεται να διαβρώσει την εμπιστοσύνη που χτίσαμε με τόσο πόνο τα τελευταία χρόνια σε πολλές ολονύκτιες συναντήσεις.

Ο επίτροπος και κατά συνέπεια οι κοινοτικές υπηρεσίες αμφισβητούν μάλιστα το πόσο ενδεικτικοί είναι οι πολλαπλασιαστές ως δείκτης καλής υγείας μιας οικονομίας: «Συζήτηση δεν μας έκανε σοφότερους. Οι πολλαπλασιαστές είναι μεγαλύτεροι, όταν τα νοικοκυριά είναι χρεωμένα σε μεγάλο βαθμό και τα επιτόκια χαμηλά. Πάνω σε αυτό υπήρχε ήδη συμφωνία μεταξύ των οικονομολόγων».

Όσο για την άλλη συζήτηση, αυτή περί κατώτατου μισθού, ο επίτροπος σε γραπτή του απάντηση προς τον ευρωβουλευτή Ν. Χουντή επισημαίνει ότι «το σύστημα προσδιορισμού του κατώτατου μισθού θα αναθεωρηθεί το 2014». Αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως μείωση, όμως κύκλοι της Κομισιόν επισημαίνουν ότι η μείωση ή αύξηση θα κριθεί στην πράξη από τη απόδοση της οικονομίας, τις εξαγωγές, την ανταγωνιστικότητα και την ανεργία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου