Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Η γεωργική ταυτότητα της Θεσσαλίας



Κείμενο: Χαρίκλεια Βλαχάκη

Η Λάρισα καλλιεργεί σιτάρι, η Μαγνησία ελιές, η Καρδίτσα καλαμπόκι και τα Τρίκαλα βαμβάκι. Αυτά είναι τα τρία προϊόντα που καταλαμβάνουν το μεγαλύτερος μέρος της καλλιεργήσιμης γης στη Θεσσαλία για το 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.
Αναλυτικότερα, σε σύνολο 4.999.353 στρεμμάτων, ο νομός Λάρισας κατέχει τη μεγαλύτερη καλλιεργήσιμη έκταση με 2.408.271 στρ., και ακολουθούν η Καρδίτσα με 1.099.601 στρ., η Μαγνησία με 884.112 στρ., και τέλος τα Τρίκαλα με 607.369 στρέμματα. Το σκληρό σιτάρι αποτελεί την πρώτη σε έκταση καλλιέργεια στη Θεσσαλία (1.372.900 στρ.) και ακολουθούν το βαμβάκι (1.000.130 στρ.), λοιπά σιτηρά (436.880 στρ.) και ζωοτροφές (321.840 στρ.). Στην 5η θέση βρίσκεται η ελιά με 315.950 στρ., εκ των οποίων τα 230.500 στη Μαγνησία. Το καλαμπόκι βρίσκεται στην 6η θέση (235.280 στρ.) και στην 7η οι ξηροί καρποί με κέλυφος (81.340 στρ.). Όγδοη καλλιέργεια σε έκταση είναι τα κηπευτικά ( 79.710 στρ.,) στα οποία πρωτοστατεί η Μαγνησία με 41.020 στρ., ενώ την 9η θέση καταλαμβάνουν οι αμπελώνες (48.482 στρ.) με το μεγαλύτερο μέρος τους να εκτίνεται στο ν. Λάρισας (28.932 στρ.) και Καρδίτσας (11.547 στρ.). Δέκατη καλλιέργεια σε επίπεδο νομού είναι η βιομηχανική τομάτα (47.940 στρ.), ενδέκατη είναι τα μήλα και τα αχλάδια (44.306 στρ. ) και στη 12 θέση τα οσπριοειδή (31.120 στρ.) τα περισσότερα από τα οποία καλλιεργούνται στο νομό Λάρισας (25.880 στρ.) και Τρικάλων (3.908 στρ.). Στη 13η βρίσκονται τα πυρηνόκαρπα (22.971 στρ.) με το νομό Λάρισας να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης τους (20.273 στρ.) και τέλος στην 14η θέση βρίσκονται τα αρωματικά φυτά (2.842 στρ.) στην καλλιέργεια των οποίων πρωτοστατεί η Μαγνήσια με 1993 χιλ στρέμματα.
ΑΡΙΘΜΟΙ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
-Το βαμβάκι που μέχρι πρότινος αποτελούσε μονοκαλλιέργεια στο νομό Λάρισας, έδωσε τη θέση του στο σκληρό σιτάρι (839.660 στρ.). Σε αντίθεση το βαμβάκι παραμένει πρώτη σε μέγεθος καλλιέργεια για τους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων.
- Εκτός από το σιτάρι σε επίπεδο περιφέρειας η Λάρισα μεταξύ άλλων αναδεικνύεται πρώτη με διαφορά και στην καλλιέργεια οσπρίων με 25.880 στρέμματα, καθώς όπως φαίνεται το πρόγραμμα κατά της νιτρορύπανσης βοήθησε τους καλλιεργητές να κατανοήσουν τα οφέλη της αμειψισποράς.
- Η βιομηχανική ντομάτα και τα αρωματικά φυτά αποτελούν τα προϊόντα που καλλιεργούνται λιγότερο στο ν. Τρικάλων, με μόλις 5 και 33 στρέμματα αντίστοιχα. Τα αρωματικά, αποτελούν και τη μικρότερη σε έκταση καλλιέργεια στο ν. Λάρισας σε 371 στρέμματα. - Το μεγαλύτερο μέρος των κηπευτικών και αρωματικών φυτών στη Θεσσαλία καλλιεργείται στη Μαγνησία σε 41.020 στρ., και 1. 993 στρ., αντίστοιχα. Η Μαγνησία αναδεικνύεται πρώτη και στην καλλιέργεια ελιάς σε επίπεδο περιφέρειας με 230.500 στρέμματα.
http://www.eleftheria.gr/index.asp?cat=37&aid=48501#.UUD3oxzPSlg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου