Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΓΗΣ



ΠΕΜΠΤΗ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 7 ΜΜ
Όπως είναι γνωστό στις 3 Δεκεμβρίου 2012πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Εναλλακτικής Δράσης εκδήλωση για τη Διεθνή Συνδιάσκεψη που έγινε τον Απρίλιο του 2010 στην Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας με θέμα τα δικαιώματα της Μάνας Γης και την κλιματική αλλαγή.
Στην εκδήλωση παρευρέθη και μίλησε ο Nelson Estrada από τη Βολιβία, σαν εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλληλεγγύης της προς τους λαούς της Λατινικής Αμερικής(Alianza Bolivariana para los Pueblos de Nuestra América). Ο Βολιβιανός εκπρόσωπος μετέφερε πρόταση της Επιτροπής Αλληλεγγύης προς την Εναλλακτική Δράση να αναλάβει πρωτοβουλία για τη διοργάνωση στην Ελλάδα της δεύτερης Διεθνούς Συνδιάσκεψης για τα δικαιώματα της Μάνας Γής (Pachamama στη γλώσσα των ιθαγενών).
Η Εναλλακτική Δράση αποδέχθηκε την πρόταση και έστειλε επιστολή στη Επιτροπή Αλληλεγγύης. Η επιστολή συζητήθηκε με πρόταση του Nelson Estrada στην πρόσφατη Διάσκεψη των Λαών που έγινε στο Σαντιάγκο της Χιλής από25 έως 27 Ιανουαρίου και συμμετείχαν πάνω από 400 οργανώσεις και κινήματα από την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική και αποφασίσθηκε να στηριχθεί η Συνδιάσκεψη στην Ελλάδα. Επίσης θα συζητηθεί με πρωτοβουλία της Εναλλακτικής Δράσης με τις οργανώσεις και τα κινήματα που θα πάρουν μέρος στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί από26 έως 30 Μαρτίου στην Τυνησία.
Μετά από τις εξελίξεις αυτές η Εναλλακτική Δράση κοινοποίησε την απόφασή της για ανάληψη της πρωτοβουλίας σε οργανώσεις και κινήματα στην Ελλάδα, ενώ συμμετείχε και στο ανοιχτό κάλεσμα open space του 1ου Εναλλακτικού Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ το Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2013, όπου συζητήθηκαν οι προτάσεις δικτύωσης και κοινών δράσεων των εγχειρημάτων αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας. Η πρόταση για τη διοργάνωση της επόμενης Διεθνούς Συνδιάσκεψης για τα Δικαιώματα της Μάνας Γης τέθηκε ως θέμα συζήτησης σε ανοιχτή ομάδα στα πλαίσια του open space, όπου έγινε με ικανοποίηση αποδεκτή από τα μέλη των συλλογικοτήτων και από τους πολίτες που συμμετείχαν. Η ομάδα αυτή θα ασχοληθεί με την Εναλλακτική Δράση για τη δημιουργία ανοιχτής οργανωτικής επιτροπής που θα συζητήσει το θέμα και θα αναλάβει το συντονισμό των απαραίτητων ενεργειών για τη διοργάνωση της Διεθνούς Συνδιάσκεψης για τα Δικαιώματα της Μάνας Γής στην Αθήνα.
Για το σκοπό αυτό απευθύνεται κάλεσμα σε κάθε συλλογικότητα και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη να συμμετέχει στην ανοιχτή συνάντηση-συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί
την Πέμπτη 14 Μαρτίου στις 7μμ στον χώρο “OPEN SPACE” Πανεπιστημίου 64-Ομόνοια(6ος Όροφος)
Για όσες και όσους θέλουν περισσότερη ενημέρωση για τη Διεθνή Συνδιάσκεψη που έγινε στην Κοτσαμπάμπα και τα ντοκουμέντα των εργασιών της μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Εναλλακτικής Δράσης www.enallaktiki-drasi.gr (για ελληνικά) καθώς και τις ξενόγλωσσες ιστοσελίδες
Ενημέρωση για τη Διάσκεψη των Λαών στη Χιλή υπάρχει στην ιστοσελίδα
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΓΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου