Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

ΑΠΕ: η εγχώρια αγορά πνέει τα λοίσθια λέει το WWF Ελλάς




Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2013 που γιορτάστηκε στις 5 Ιουνίου, η διεθνής οργάνωση WWF φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), μέσω της εκστρατείας, «Η δική σου ενέργεια».
Όπως ανακοινώνει το WWF “μέσα από μία συντονισμένη και παγκόσμια δράση πιέζουμε κυβερνήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ζητώντας αύξηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ κατά $40 δις, μέσα στους επόμενους 12 μήνες”.
«Τα περιθώρια στενεύουν. Γνωρίζουμε με βεβαιότητα πως στο τέλος του δρόμου της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με αφιλόξενες για τον άνθρωπο κλιματικές συνθήκες και ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας. Αποτελεί πλέον, συλλογική μας ευθύνη να διαμορφώσουμε το μέλλον που επιθυμούμε. Καλούμε τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συμβάλουν στη μετάβαση σε μορφές καθαρών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δίνοντας οριστικό τέλος σε άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο», σημειώνει ο Τζιμ Ληπ, Γενικός Διευθυντής του διεθνούς WWF.
Από σήμερα λοιπόν, το WWF θέτει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα δημόσια οικονομικά, τα συνταξιοδοτικά και κρατικά επενδυτικά ταμεία σε πάνω από 20 χώρες, ζητώντας τη στροφή των επενδύσεων προς μορφές ενέργειας που ελαχιστοποιούν το περιβαλλοντικό, κοινωνικό και επενδυτικό ρίσκο. Η ελλιπής πληροφόρηση σχετικά με τις συνέπειες καύσης των ορυκτών πόρων, οι κρυφές επιδοτήσεις αλλά και τα τεράστια οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, έχουν συμβάλει στην αποσιώπηση του πραγματικού κόστους των ορυκτών καυσίμων.
Η χώρα μας αποτελεί ένα χαρακτηριστικό, δυστυχώς, παράδειγμα εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Η χρήση λιγνίτη αποτελεί ακόμα και σήμερα τη μεγαλύτερη πηγή παραγωγής ενέργειας, επιβαρύνοντας κάθε χρόνο την ελληνική οικονομία με € 2,3 – 4 δις, ενώ με τη χρήση ευρωπαϊκών πόρων για την κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων, η εξάρτηση αυτή θα συνεχισθεί για αρκετά ακόμα χρόνια.
Ο συνδυασμός ύπαρξης πλούσιων εγχώριων κοιτασμάτων καθαρής ενέργειας, ανάγκης εξασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας αλλά και προσέλκυσης βιώσιμων επενδύσεων σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν φαίνεται να συγκινεί το αρμόδιο υπουργείο. Η σειρά μέτρων που αποθαρρύνουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα έχει αρχίσει να φέρνει τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα: μέσα σε έξι μόλις μήνες, βάσει του δείκτη ελκυστικότητας επενδύσεων σε ΑΠΕ, η Ελλάδα βρέθηκε από την 20η στην 40η και τελευταία θέση της αξιολόγησης «Renewable energy country attractiveness indices».
«Η ελληνική Πολιτεία έχει κάνει σαφές με τις επιλογές της πως συντάσσεται με τις πλέον ξεπερασμένες πολιτικές χωρών εντός ΕΕ, όπως η Πολωνία, προτάσσοντας άκριτα τα επισφαλή οφέλη εξόρυξης ορυκτών καυσίμων σε στεριά και, προσφάτως, θάλασσα. Παραμένει άξια απορίας η διεκδίκηση χρηματοδοτικών πόρων υπό ευνοϊκούς όρους για την αξιοποίηση λιγνίτη, τη στιγμή που η εγχώρια αγορά ΑΠΕ πνέει τα λοίσθια, λόγω κυρίως μη πρόσβασης στα απαραίτητα κεφάλαια», σημειώνει ο Προδρόμου Μιχάλης, υπεύθυνος ενεργειακής πολιτικής για το WWF Ελλάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου