Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

“Γ@@ώ το κεφάλι μου… ο μ@@@@ς!!!”




Μια ιστορική στιγμή αυτοκριτικής για την ελληνική πολιτική σκηνή
του Μιχάλη Μπάκα
Ξημέρωσε μια νέα ημέρα για την ελληνική πολιτική σκηνή. Με τη θαρραλέα κίνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να δηλώσει στην κάμερα “Γ@@ώ το κεφάλι μου …ο μ@@@@ς!!!” και μάλιστα να προβάλλεται το απόσπασμα σε εθνικό δίκτυο, η ελληνική πολιτική, 182 χρόνια μετά το θάνατο του Ιωάννη Καποδίστρια, επιτέλους φαίνεται να ενηλικιώνεται. Η αυτοκριτική εντάσσεται πλέον ως πολιτική πρακτική αυτών που μας κυβερνάνε. Με την κίνηση του αυτή ο θαρραλέος Μεσσήνιος πολιτικός δείχνει το δρόμο σε όλους μας…
Από τις αρχές του μήνα ενημερωνόμαστε για την κυβερνητική κρίση στην Πορτογαλία, που προκλήθηκε από την παραίτηση του υπουργού οικονομικών. Η παραίτηση αυτή με είχε κάνει να αναρωτηθώ πότε ήταν η τελευταία φορά που παραιτήθηκε από τη θέση του Έλληνας υπουργός. Συνηθισμένος να μην με ξεγελάει η μνήμη μου μάλλον αυτό πρέπει να έγινε αρκετά χρόνια πριν καθώς έως τη στιγμή που γράφω αυτό το κείμενο ακόμα δεν μπορώ να το θυμηθώ.
Για την ελληνική πολιτική σκηνή η λέξη αυτοκριτική είναι παντελώς άγνωστη. Εάν “γκουγκλάρει” κάποιος την έκφραση «πολιτική αυτοκριτική» θα διαβάσει δεκάδες σελίδες, όπου ο ένας πολιτικός καλεί τους άλλους να κάνουν την αυτοκριτική τους, και αρκετές σελίδες για την αυτοκριτική που έκανε πρόσφατα το ΔΝΤ σε έκθεση του για την κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα, την κριτική που κάνουν οι Έλληνες στο ΔΝΤ για τα λάθη που έστω και αργά αναγνώρισε.
Στα νησιά μας βλέπουμε τόσες και τόσες πολιτικές αστοχίες και όμως κανένας δεν αναλαμβάνει ποτέ την ευθύνη για αυτές. Κανείς δεν ευθύνεται γιατί το μισό νησί της Χίου δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό και καταναλώνει χιλιάδες μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού. Κανένας δεν έχει ευθύνη γιατί οι πόλεις μας εν μέσω τουριστικής περιόδου έχουν γεμίσει σκουπίδια. Κανένας δεν έχει την ευθύνη που στα μέσα Ιουλίου η δακοκτονία δεν ξεκίνησε, κανένας δεν έχει την ευθύνη που αστικά λύματα στη νότια πόλη της Μυτιλήνης οδηγούνται ανεπεξέργαστα στη θάλασσα που κολυμπούν τα παιδιά μας.
Και βέβαια αυτό συμβαίνουν γιατί ως λαός μάθαμε να μην αντέχουμε την κριτική και να δεχόμαστε την αυτοκριτική ως αδυναμία. Έτσι με τη ψήφο μας όλα αυτά τα χρόνια επιβραβεύαμε τους «μάγκες» και τα «αλάνια» πολιτικούς που με τον τρόπο τους και τις αλχημείες τους τα «κουτσοβόλευαν» στην Ελλάδα της ψωροκώσταινας. Την Ελλάδα που έφερναν στα μέτρα τους ή μάλλον περισσότερο κρατούσαν στα μέτρα τους για να μπορούν να επιβιώνουν πολιτικά. Αυτά ήξεραν, αυτά έκαναν και αυτά κάνουν ακόμα. Και στην περίοδο οικονομικής κρίσης που ζούμε, σε εποχές ισχνών αγελάδων, ο βασιλιάς πλέον είναι γυμνός.
Βάλαμε μυαλό; Ας ελπίζουμε ότι η επική ατάκα του πρωθυπουργού on air να μας κάνει να δούμε λίγο αλλιώς τα πράγματα, ξεκινώντας την αυτοκριτική μας για όλους αυτούς που ψηφίζαμε τόσο καιρό, με την επίσημη πλέον πρωθυπουργική έκφραση “Γ@@ώ το κεφάλι μας …οι μ@@@κες!!!”.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου