Σεπτέμβριος 2013 
Tρίτη Διακήρυξη του radiobubble

Έξι χρόνια μετά την εμφάνιση του εξωτικού διαδικτυακού ανθού radiobubble, με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι γινόμαστε και θεσμικά ένας συνεταιρισμός ισότιμων μελών. Το αισθανόμαστε ως απαραίτητη προϋπόθεση για να εξελιχθούμε σε ένα Μέσο Επικοινωνίας ακόμη πιο χρήσιμο για όσους ασχολούνται δημιουργικά με το ραδιόφωνο, τα blogs, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη δημοσιογραφία των πολιτών, την έρευνα και την επιστήμη που αφορά στα νέα μέσα. Άλλωστε,  όπως καλά γνωρίζετε, το radiobubble από την αρχή του, υπήρξε κάτι πολύ μεγαλύτερο από υπόθεση ενός ή δύο προσώπων. 
 
Ο συνεταιρισμός radiobubble θα είναι πάντοτε ανοικτός σε όσους ενδιαφέρονται να προσφέρουν στο διαρκές όραμά μας τα Νέα Μέσα να μη γίνουνε παλιά.


Δε χρειάζεται βέβαια να είναι κανείς μέλος του συνεταιρισμού για να κάνει εκπομπή στο ραδιόφωνο, για να ανεβάσει κείμενα ή εκπομπές στις σελίδες μας, για να συμμετάσχει στην ομάδα της δημοσιογραφίας των πολιτών του #rbnews, ή για να διδάξει στο Hackademy. 

Όπως πάντα, οι πολίτες που επιθυμούν να συμμετέχουν σε ό,τι περιλαμβάνει το οικοσύστημα radiobubble, είναι ευπρόσδεκτοι. Όποιος όμως το θέλει, θα μπορεί να ενταχθεί και στο συνεταιρισμό, να συμμετέχει στις συλλογικές διαδικασίες και τη συνέλευσή που θα χαράζει την πορεία μας.

Αρκεί βέβαια να είναι “ένας από εμάς”, να συμμετέχει έχοντας ξεκάθαρο ότι τον πρώτο λόγο έχει η αγωνία μας για ένα Μέσο με κουλτούρα κοινότητας ισότιμων μελών, ένα Μέσο Επικοινωνίας αδέσμευτο και δημιουργικό. Να έχει εμπεδώσει όσα γράψαμε στο Μανιφέστο μας και αφορούν στην οπτική γωνία από την οποία αντικρίζουμε τη δημοσιογραφία, την τέχνη, την πολιτική, τον πολιτισμό, την επικοινωνία. Να αισθάνεται καλά με όσα μας έκαναν χαρούμενους τα πρώτα έξι χρόνια της ζωής μας.

“Εμείς” λοιπόν, έχουμε μερικά θεματάκια:
Συνεχίζουμε να μιλάμε για ένα ραδιόφωνο που οι εκπομπές του ονειρεύονται την ακροβασία τους στα όρια της τέχνης.
Για ένα Μέσο Επικοινωνίας που φέρει εντός του την κουλτούρα της ποιητικής ελευθεροστομίας των blogs και την ουτοπία της αυτορρύθμισης της διαδικτυακής μας ζωής.
Ένα μέσο που αν και δεν κρύβει την αγωνία του για την υπεράσπιση των ελευθεριών, ψηφιακών και μη, επιτίθεται μέσω όσων δημιουργεί και όχι μέσω όσων αρνείται.
Για το ευγενές κατάλυμα που θα στεγάζει την ιδέα της ανωνυμίας και της ψευδωνυμίας ως αναγκαία αγαθά της έκφρασης και χρήσιμα εργαλεία ελέγχου της δημόσιας ζωής.
Για έναν πομπό μετάδοσης του πολιτισμού που δημιουργεί η ελεύθερη διανομή των πνευματικών έργων και του ελεύθερου λογισμικού.
Για μια συντονισμένη απόπειρα υπέρβασης της συμβατικής δημοσιογραφίας, μέσω της συμμετοχικής δημοσιογραφίας και της δημοσιογραφίας των πολιτών.
Για ένα διαδίκτυο ανοικτό, ελεύθερο, και ταυτόχρονα δημιουργικό και αξιοπρεπές.

Αυτά παραμένουν εμμονές που όσο περνούν τα χρόνια δημιουργούν το δύστροπο του χαρακτήρα μας. Κι αυτόν τον χαρακτήρα μας θα υποστεί αναγκαστικά όποιος μας κάνει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, παρέα.
Μην ξεχνάτε, από το πρώτο μας μανιφέστο διακηρύξαμε “την κατάργηση της δικτατορίας των ειδημόνων”, υπερασπιστήκαμε με κόπο μας την ιδέα “να πάρουν οι πολίτες τα Μέσα στα χέρια τους”. Και αποδείξαμε ότι αυτό όχι μόνο μπορεί να συμβεί, αλλά και να συμβεί με τρόπο τέτοιο που να δημιουργεί την αφορμή μιας νέας, πιο ευφάνταστης, πιο πολύχρωμης εποχής.

Ξέρουμε ότι, με τα μυαλά που κουβαλάμε, από τις δραστηριότητες του radiobubble δύσκολα θα προκύψουν κέρδη. Πίσω από την καταστατική και νομική μας πλέον δέσμευση τα όποια “κέρδη” να επανεπενδυθούν για τους σκοπούς του συνεταιρισμού, κρύβεται απλά η θεσμοθέτηση όσων άτυπα γνωρίζετε από το 2007. Το συλλογικό όφελος, “η πρόταξη του ατόμου και της εργασίας έναντι του κεφαλαίου” όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο καταστατικό της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης που θα μας στεγάζει νομικά, υπήρξε δηλωμένος σκοπός μας από την αρχή.

Στην Ελλάδα του 2013, όπου σχεδόν τα πάντα πάνε προς τα πίσω, εμείς κάνουμε ακόμη μια έφοδο προς τα αστέρια. Βάζουμε ξανά στο σκηνικό τα όνειρά μας για Μέσα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης που δημιουργούνται από τους πολίτες και παραμένουν στον έλεγχο και τη διαχείρισή των πολιτών, μέσα από διαφανείς διαδικασίες.

Γνωρίζετε ότι δε θέλουμε παθητικούς ακροατές, θεατές, αναγνώστες. Θέλουμε πολίτες που φλέγονται να συμμετέχουν, να συν-δημιουργούν. Έτσι, σήμερα, μετά από χιλιάδες εκπομπές, μουσικές, βιβλία, ταινίες, θεατρικά, έρευνες και δημοσιογραφικές καλύψεις των μεγάλων γεγονότων που συνέβησαν στον πλανήτη, επαναλαμβάνουμε με θρασύτητα την κουβέντα που ξεστομίσαμε στην πρώτη μας διακήρυξη το 2007: “Δε σας έχουμε καμία εμπιστοσύνη”. Θα σας τσεκάρουμε καθημερινά. Αν είστε ευφυείς, θα κάνετε κι εσείς το ίδιο.   

Δε γνωρίζουμε άλλο μέσο, κοινότητα, παρέα, ομάδα της ψηφιακής ή "της πραγματικής" ζωής που να έχει τη δική μας πορεία. Ξεκινήσαμε ως μια συμβατική ατομική επιχείρηση και γίναμε αυτό που μας άξιζε.

Δεν ξέρουμε για πόσο ακόμη θα υπάρχουμε.
Ξέρουμε όμως ότι υπάρχουμε ακόμη γιατί σεβόμαστε τον εαυτό μας.
Και ότι όσο υπάρχουμε, έτσι περίπου θα τα βλέπουμε τα πράγματα.

  


Σεπτέμβριος του 2013
 απ’ τη ζούγκλα των Αθηνών προς τα σύννεφα του γαλαξία
η ιδρυτική ομάδα του radiobubble
του διαγαλαξιακού ραδιοφώνου
η ιδρυτική ομάδα
 της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης
 Hackademy