Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Ανακυκλώνοντας την ιστορία, εικαστική έκθεση του ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας



H εικαστική ομάδα του Θεραπευτικού Προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ, σε συνεργασία με τη ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, διοργανώνει εικαστική έκθεση με τίτλο «Ανακυκλώνοντας την Ιστορία» στην αίθουσα δραστηριοτήτων του  Αρχαιολογικού Μουσείου.

Τα μέλη του ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ, με αφετηρία τα εκθέματα της ΛΗ΄ Εφορείας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων και μια ματιά επηρεασμένη από τη σύγχρονη πραγματικότητα, δημιούργησαν έργα από υλικά που καθημερινά καταλήγουν σε κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης. Οι δημιουργοί καταπιάστηκαν με τα ευρήματα του Μουσείου, τα μελέτησαν και με τη βοήθεια της εθελόντριας εικαστικού Αστάρτης Μαρκοπούλου, γέννησαν νέα έργα, όπου καθρεφτίζεται ο διάλογος ανάμεσα στο παλιό και στο καινούριο.

H δημιουργική διαδικασία έγινε αφορμή προβληματισμού γύρω από τις έννοιες «παλιό-καινούργιο», «χρήσιμο-άχρηστο», «πολύτιμο-ευτελές», «αποδεκτό- απορριπτέο», έτσι όπως γίνονται αντιληπτές στη σύγχρονη κοινωνία. Τα έργα της έκθεσης δείχνουν πώς η δημιουργική φαντασία και η φροντίδα μπορούν να δώσουν  δεύτερη ζωή σε εκ πρώτης όψεως άχρηστα και απαξιωμένα  υλικά, μετατρέποντάς τα σε αντικείμενα με καλλιτεχνικές αξιώσεις. Σε δεύτερο επίπεδο τα έργα αποτελούν ένα σχόλιο για τις διαδικασίες περιθωριοποίησης και αποκλεισμού ολόκληρων κοινωνικών ομάδων, όταν στερούνται ευκαιρίες βελτίωσης των όρων ζωής τους, υποστήριξης και ένταξης.

Μετά τη στενή και γόνιμη εμπειρία συνεργασίας τους με τους αρχαιολόγους της ΛΗ΄ Εφορείας, τα μέλη του ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ απευθύνουν μέσα από την έκθεση κάλεσμα στους νέους, ιδίως, ανθρώπους να προσεγγίσουν το Μουσείο ως έναν ζωντανό χώρο της πόλης, σημείο δημιουργίας, έμπνευσης, συνάντησης και διαλόγου. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις για σχολεία και άλλες ομάδες.

Διάρκεια έκθεσης : 27 Σεπτέμβρη 2013– 31 Ιανουαρίου 2014
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης:
Δευτέρα : 13:00-20:00
Καθημερινά : 08:00-20:00


Πληροφορίες: ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ, Κουμουνδούρου 3 Καλαμάτα, 27210 32872
e-mail:info@kethea-kyttaro.gr

ΛΗ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, τηλ. 27210-63100, 26410, lhepka@culture.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου