Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Πολυκατοικία για άστεγους



Από τη στιγμή που υπάρχουν άδεια κτίρια, είναι προδοσία να υπάρχουν άστεγοι. Αυτό συζητάμε συνέχεια εδώ. Ο νέος Μη Κυβερνητικός Οργανισμός Ανθρώπινοι Άνθρωποι αυτήν τη στιγμή έχει στα χέρια του το πρώτο έτοιμο κτίριο!
Το 6όροφο-φάντασμα της οδού Μπουμπουλίνας αναστήθηκε και είναι έτοιμο να φιλοξενήσει άστεγες οικογένειες. Ο ΜΚΟ ανέλαβε την επισκευή και πολλοί άνθρωποι προθυμοποιήθηκαν να συνεισφέρουν εθελοντικά, είτε ως μάστορες είτε δίνοντας περισσευούμενα έπιπλα και οικιακά είδη.
Το ίδρυμα θα λαμβάνει ενοίκιο για τα ορφανά παιδιά μέσω ΕΣΠΑ, ενώ τα μηνιαία έξοδα θα τα αναλάβει ο δήμος. Η κοινωνική αυτή πολυκατοικία διαθέτει έξι διαμερίσματα, τα οποία μπορούν να στεγάσουν μέχρι 70 άτομα. Στο ισόγειο διαμορφώνονται επίσης βιβλιοθήκη, μαγειρείο και ένα κοινόχρηστο σαλόνι. Αυτήν τη στιγμή γίνεται η επιλογή των κατοίκων: δίνεται προτεραιότητα σε οικογένειες με παιδιά και ηλικιωμένους. Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να είναι καταγραμμένοι ως άστεγοι στα μητρώα του δήμου.
Στο σχέδιο συνδράμουν όχι μόνο οι πολίτες με προσφορές, εθελοντική εργασία ή με την ετήσια συνδρομή των 20 ευρώ, αλλά και οργανισμοί και εταιρείες, όπως και μια μεγάλη φαρμακευτική.
Η δράση σκοπό έχει να βοηθήσει επίσης και στην επανένταξη των κατοίκων. Έτσι -όπως ανακοινώνεται- προγραμματίζεται προσφορά εργασίας σε προσεχείς ανακαινίσεις διαμερισμάτων, και πρόγραμμα εκπαίδευσης.
Όσοι έχουμε ξενοίκιαστα διαμερίσματα και επιθυμούμε να τα προσφέρουμε στους άστεγους για μερικά χρόνια, ο οργανισμός σε συνεργασία με τους δήμους αναλαμβάνουν δωρεάν επισκευή, συντήρηση, αλλά και την αποπληρωμή των λογαριασμών ΔΕΚΟ για το χρονικό διάστημα της «ενοικίασης».
Περισσότερες πληροφορίες: www.anthropinoi-anthropoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου