Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Αντιστρέφοντας τα υπάρχοντα επιχειρήματα της ανάπτυξης: οικολογικές - οικονομικές προεκτάσεις της αποανάπτυξης.



Τετάρτη, 11/12/2013, στις 20:00 , στο Καφενείο (Μοναστηρίου 140 και Τηλεφάνους, Ακ.Πλάτωνα) συζήτηση με τον Τζιοβάρα Θεοχάρη (καθηγητή βιωσιμότητας στο Hellenic American College) με θέμα: Αντιστρέφοντας τα υπάρχοντα επιχειρήματα της ανάπτυξης: οικολογικές - οικονομικές προεκτάσεις της αποανάπτυξης.
Σύντομη περιγραφή:
Ζούμε σε μια κοινωνία όπου η ευημερία μετριέται βάσει του ΑΕΠ, επιτυχία θεωρείται ο εύκολος πλουτισμός και η ευτυχία αναζητείται στην κατανάλωση «αγαθών». Η οικονομική ανάπτυξη αποτελεί το κύριο εργαλείο που κινεί το σύστημα στην «πρόοδο» και βρίσκεται συνεχώς στα χείλη πολιτικών, οικονομολόγων και τεχνοκρατών. Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα, το κάλεσμα προς αποανάπτυξη ακούγεται τουλάχιστον περίεργο, αν όχι ως φάρσα. Ποιος δεν θέλει να έχουμε ανάπτυξη, εξέλιξη και πρόοδο; Ποιος δεν παρασύρεται από το γλυκό άκουσμα αυτών των λέξεων, που αυτόματα παρουσιάζουν κάθε εναλλακτική ως παράλογη.
Η αποανάπτυξη δεν αποζητά το τέλος της προόδου, της εξέλιξης, της ευημερίας. Τουναντίον, προτάσσει πως αυτές οι λέξεις έχουν γίνει αντικείμενο οικειοποίησης από ένα σύστημα που μόνο σε ευημερία δεν οδηγεί, ένα σύστημα που έχει διαστρεβλώσει την αντίληψή μας για την πραγματικότητα μέσα από το πρίσμα της αγοράς. Η αποανάπτυξη προσπαθεί να αφαιρέσει αυτή τη διαστρέβλωση αναγνωρίζοντας κάποιες αλήθειες που επιμελώς αγνοούνται από το οικονομικό κατεστημένο. Πρώτον, αναγνωρίζει τους βιοφυσικούς περιορισμούς του πλανήτη και πως σε ένα πεπερασμένο περιβάλλον όπως αυτό της Γης, δεν μπορεί να υπάρχει οικονομική ανάπτυξη επ’ άπειρον. Δεύτερον, πως η οικονομία αντλεί πόρους, ενέργεια και υλικά από τη βιόσφαιρα και αποτελεί υποσύνολό της (οι συμβατικοί οικονομολόγοι λένε το αντίθετο). Τρίτον, πως η οικολογική κρίση η ίδια είναι που δημιουργεί την οικονομική κρίση και, άραα, η αυξανόμενη οικονομική ανάπτυξη, η οποία υποσκάπτει συνεχώς το σύστημα διατήρησης ζωής του πλανήτη, αναπόφευκτα οδηγεί σε περαιτέρω οικονομικές κρίσεις. Τέταρτον, πως η αληθινή ευτυχία δεν βρίσκεται στη συσσώρευση υλικών «αγαθών», παρ’ όλες τις προσπάθειες των διαφημιστών να μας πείσουν για το αντίθετο.
Η ομιλία αυτή θα παρουσιάσει τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στο περιβάλλον και στην οικονομία, μέσα από το πρίσμα των οικολογικών οικονομικών. Θα αναλύσει τα όρια των δυνατοτήτων του πλανήτη και τους συγκεκριμένους τρόπους μέσω των οποίων αυτά τα όρια καθιστούν αδύνατη την αέναη ανάπτυξη. Θα παρουσιάσει την ανάγκη για αποανάπτυξη, καθώς επίσης και την κατεύθυνση που αυτή καλείται να λάβει, μέσα από την παρουσίαση της τρομακτικής ανισοκατανομής του παγκοσμίου πλούτου σήμερα και της πληθώρας των κοινωνικών προβλημάτων που δημιουργεί. Τέλος, θα προσπαθήσει να διεισδύσει στα αίτια του εθισμού μας στην ανάπτυξη και στην κατανάλωση κατά τη σημερινή εποχή. Η αποανάπτυξη δεν παρουσιάζεται απλώς ως κάτι δίκαιο, επιθυμητό και καλό για τον κόσμο και το περιβάλλον, αλλά ως κάτι αναγκαίο για την κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου