Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ: Οι πιο πρόσφατες εκδόσεις μας

Περικλής Κοροβέσης

Ανθρωποφύλακες
Έκτη έκδοση
Σχήμα: 14Χ20,5 • Σελίδες: 152 • Τιμή: 9 ευρώ • ISBN 978-960-9797-20-7

Οι Ανθρωποφύλακες, το ιστορικό βιβλίο του Περικλή Κοροβέση, επανακυκλοφορεί!

Μια συγκλονιστική μαρτυρία, ενός ανθρώπου που υπέφερε από τα βασανιστήρια της χούντας – μια αδυσώπητη καταγγελία ενάντια στην καταπίεση, τον φασισμό, τη βία της εξουσίας.

Ένα ντοκουμέντο επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε.
------------------------------------------------------------------
Μάρτιν Έβερετ

Η τέχνη ως όπλο: Ο Φραντς Ζάιμπερτ και οι «Προοδευτικοί της Κολωνίας»

  Μετάφραση: Μάνος Γαλάτουλας

  Σχήμα: 14Χ18 • Σελίδες: 32 • Τιμή: 4 ευρώ • ISBN 978-960-9797-19-1

  Μια αναφορά στον Φραντς Ζάιμπερτ και τους «Προοδευτικούς της Κολωνίας», μια ομάδα ή έναν κύκλο καλλιτεχνών που ακολούθησαν και συμμετείχαν στα ριζοσπαστικά ρεύματα γύρω από τις γερμανικές οργανώσεις των συμβουλιακών κομμουνιστών AAU και ειδικότερα την AAU-E. Οι «Προοδευτικοί της Κολωνίας» είναι πιθανόν η πιο ριζοσπαστική ομάδα καλλιτεχνών που υπήρξε ποτέ.

Σήμερα, που ο ολοκληρωτισμός σηκώνει κεφάλι στη Γηραιά Ήπειρο (αλλά και στην Ελλάδα), είτε με το κοινοβουλευτικό-ψευτοδημοκρατικό προσωπείο του είτε με το φρικτό, πραγματικό πρόσωπό του – αυτό της ακροδεξιάς και του νεοναζισμού, αυτό το σύντομο κείμενο μας δείχνει τον άλλο δρόμο της αντίστασης – αυτόν της τέχνης στην υπηρεσία της ανθρώπινης χειραφέτησης και απελευθέρωσης.
------------------------------------------------------------------
Φώτης Τερζάκης

Ανορθολογισμός, φονταμενταλισμός και θρησκευτική αναβίωση: Τα χρώματα τς σκακιέρας
Δεύτερη συμπληρωμένη έκδοση
Σχήμα: 14Χ20,5 • Σελίδες: 128 • Τιμή: 10 ευρώ • ISBN 978-960-9797-21-4

Το αίνιγμα των θρησκευτικών αναβιώσεων, που είχε προβάλει στον ορίζοντα ήδη από τη δεκαετία του 1980, έχει μια διάσταση τύποις θρησκειολογική, αλλά και μια διάσταση εμφανώς πολιτική, σε αναποσαφήνιστη σχέση μεταξύ τους. Ποια η φύση αυτού του δεσμού; Και ποια η σχέση των νέων θρησκευτικών κινημάτων με τις ιστορικές μορφές των μεγάλων θρησκειών στις οποίες αυτά ομολογούσαν;

Ένα δεύτερο ερώτημα αφορά τη σχέση ανάμεσα στους θρησκευτικούς φονταμενταλισμούς μονοθεϊστικής προελεύσεως και τα εντελώς διαφορετικού τύπου φαινόμενα των λεγόμενων New Age ιδεολογιών. Η παράλληλη ιστορική τους εμφάνιση και ο οιονεί θρησκευτικός χαρακτήρας των τελευταίων υποβάλλουν έναν βαθύτερο δεσμό, που όμως δεν είναι καθόλου προφανής η φύση του.

Υπάρχει, τέλος, ένα ζήτημα αμιγώς πολιτικό. Δεδομένου ότι ο όρος «φονταμενταλισμός» έγινε συνώνυμος στη Δύση με το πολιτικοποιημένο Ισλάμ, πρώτον, σε ποιο βαθμό ήταν δικαιολογημένη αυτή η ταύτιση; Και, δεύτερον, πώς μπορεί να εξηγηθεί η εκτεταμένη μεταστροφή από τον αραβικό σοσιαλισμό στον ισλαμισμό που σημάδεψε τη μετάβαση από τη δεκαετία του 1970 στη δεκαετία του 1980 – με ορόσημο την Ιρανική Επανάσταση του 1979; Τα ζητήματα αυτά απαιτούν διεξοδική πολιτική ανάλυση του σύγχρονου κόσμου, που χρειάζεται να επεκταθεί σε ιστορικές εμπειρίες του παρελθόντος οι οποίες συνεχίζουν να δρουν στο παρόν, με πρώτιστη μεταξύ τους την ευρωπαϊκή αποικιοκρατία.

Αυτό το σύντομο και άκρως συμπυκνωμένο γραπτό είναι μια προσπάθεια να συνυφανθούν όλ’ αυτά τα ερωτήματα και να βρουν μια κεντρικά αρθρωμένη απάντηση, που θα παρέχει ταυτόχρονα ένα ενοποιημένο εννοιολογικό πλαίσιο για περαιτέρω συζήτηση και επεξεργασίες.
------------------------------------------------------------------
Σοφία Γκριγκόριεβνα Κροπότκινα

Η γυναίκα του αριθμού 4237

  Μετάφραση: Επαμεινώνδας Πολιτάκης
Απόδοση στη νεοελληνική – Προλεγόμενα – Επίμετρο: Γιάννης Φούντας

Σχήμα: 12,5Χ19,5 • Σελίδες: 56 • Τιμή: 5 ευρώ • ISBN 978-960-9797-22-1

Η Γυναίκα του αριθμού 4237 είναι μια απλή μελοδραματική  ιστορία με αρκετά στοιχεία «ελευθεριακού ρεαλισμού», που εν πολλοίς ακολουθεί τη θεματολογική, ιδεολογική και αισθητική πεπατημένη του ύστερου ρομαντισμού, στηριγμένη σε αλγεινές προσωπικές αναμνήσεις και εντυπώσεις της Σοφίας Κροπότκινα –συντρόφου του μεγάλου Ρώσου αναρχικού– από τους αθέατους κόσμους των μεταλλωρύχων και των φυλακών.
------------------------------------------------------------------

ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ:

Σερζ Λατούς, Προς μια κοινωνία της λιτής αφθονίας

  Γιώργος Κολέμπας - Γιάννης Μπίλλας, Ο ανθρωπολογικός τύπος της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης (Β΄ έκδοση με πρόλογο του Νίκου Μάλλιαρη)

  Τάκης Νικολόπουλος - Δημήτρης Καπογιάννης, Εισαγωγή στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία (Β΄ συμπληρωμένη έκδοση)

  Περικλής Κοροβέσης, Παράπλευρες καθημερινές απώλειες (μικρά κείμενα)

  Ηλίας Νίσαρης, Ελληνική ασφυξία (μυθιστόρημα για την κρίση)

  Βαγγέλης Γέττος, Προσάναμμα (ποίηση)

Άντον Πάννεκουκ, Σκέψη και δράση

Ahmed el-Helah / Mariam A. Itani, Τα παιδιά της Παλαιστίνης κάτω από την ισραηλινή κατοχή

  ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΑ ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 2014

  Ημερολόγιο τραπεζώματος 2014 από την Θίγμα
Ημερολόγιο 2014 της Πατ-Κιουτ Προντάξιονς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου