Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Στο 34,6% η φτώχεια στην Ελλάδα



Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό του πληθυσμού της Ελλάδος το 2012, που βρισκόταν είτε σε κίνδυνο φτώχειας είτε σε κατάσταση κοινωνικού αποκλεισμού, δηλαδή ζει με υλικές στερήσεις ή σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας, ανέρχεται σε 34,6%. Αυτό ερμηνεύεται σε 3.795.100 άτομα, και είναι υψηλότερο από ό,τι στις άλλες χώρες τις ΕΕ, όπου ο μέσος όρος είναι 25,1%. Μοναδικές εξαιρέσεις είναι η Βουλγαρία (49,3%), η Ρουμανία (41,7%) και η Λεττονία (36,6%). Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, 16.000 νοικοκυριά έχουν αιτηθεί να χρησιμοποιήσουν την προστασία από τους πλειστηριασμούς. 
Δεν είναι μόνο η ΕΛΣΤΑΤ που μιλά για αύξηση του επιπέδου της φτώχειας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το χάσμα ή βάθος της σχετικής φτώχειας [το οποίο μετρά την απόσταση του ορίου της φτώχειας για το σύνολο του πληθυσμού από τη διάμεσο του ισοδύναμου εισοδήματος των ατόμων που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, ως ποσοστό του ορίου της φτώχειας] υπολογίζεται σε 29,9% το 2012 στην Ελλάδα ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ με την ίδια μέτρηση είναι 24,1%. 
Αυτό σημαίνει ότι 50% των φτωχών έχουν εισόδημα μικρότερο από 4.000 ευρώ ετησίως ανά άτομο. Επιπλέον, 1.010.900 άτομα ή σε 16,1% του πληθυσμού ηλικίας 18-59 ετών, ζουν σε νοικοκυριά στα οποία δεν εργάζεται κανένα μέλος ή εργάζεται για λιγότερο από 3 μήνες το χρόνο. Ο ίδιος αριθμός το 2011 και το 2010 ήταν 837.300 και 544.800 άτομα αντίστοιχα.
Από την αρχή της κρίσης, το ποσοστό της σχετικής φτώχειας αυξήθηκε κατά 3,4 εκατοστιαίες μονάδες ή 17,3%, το χάσμα της φτώχειας αυξήθηκε κατά 5,8 εκατοστιαίες μονάδες ή 24,1%, ενώ ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού αυξήθηκε κατά 7,0 εκατοστιαίες μονάδες ή 25,4%.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν κάνει χρήση της νομοθεσίας για την προστασία των σπιτιών από πλειστηριασμούς 16.000 νοικοκυριά. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, αναμένεται έως την Παρασκευή, οπότε είναι και η διορία για υπαγωγή στην νομοθεσία λήγει, ο αριθμός των δανειοληπτών να έχει ξεπεράσει τις 18 χιλιάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου