Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Οι δημοτικές κινήσεις στο dimotopia.gr



Μας προκαλεί αναμφισβήτητα ευχάριστη έκπληξη το γεγονός ότι στην μέχρι τώρα μελέτη που διεξάγουμε μέσα από τις γραμμές του ιστοχώρου δημοτοπία έχουμε καταγράψει πλήθος από δημοτικές κινήσεις από όλο τον γεωγραφικό ορίζοντα της χώρας και στις οποίες διαπιστώνουμε τα χαρακτηριστικά της άμεσης δημοκρατίας για το δήμο σε διαδικασίες, προγράμματα και σε περιεχόμενο.
Στην δημοτοπία έχουμε αναρτήσει αναλυτικά κάποια στοιχεία της ταυτότητας αυτών των δημοτικών κινήσεων, με πληροφορίες για επικοινωνία και με πλήρεις τις ιδρυτικές και καταστατικές τους αρχές και διακηρύξεις.  Τις πληροφορίες αυτές μπορείτε να τις δείτε εδώ και εδώ. Η δημοτοπία είναι ανοιχτή σε όποια δημοτική κίνηση θέλει να παρουσιαστεί από το http://dimotopia.gr/ εφόσον όμως πληροί τις αρχές τις οποίες και θεωρούμε θεμελιώδεις στον προσδιορισμό μιας αμεσοδημοκρατικής δημοτικής παράταξης:
 α) Να είναι διαδικασία πολιτών αδέσμευτη από ιδεολογική ή κομματική καθοδήγηση.
 β) Να έχει ως ανώτερο όργανο αποφάσεων την γενική συνέλευση.
 γ) Να είναι αποτέλεσμα απόφασης των ίδιων των κατοίκων του εκάστοτε δήμου.
 δ) Να μην καταργεί την αμεσότητα του χαρακτήρα της επιβάλλοντας κοινωνικούς διαχωρισμούς.
Στις μέχρι τώρα 13 δημοτικές κινήσεις που έχουμε καταγράψει η άμεση δημοκρατία προσεγγίζεται με ποικίλες οπτικές οι οποίες αφορούν είτε τον απλό αυθόρμητο χαρακτήρα συγκρότησης μιας τοπικής κοινωνίας σε δημοτική κίνηση είτε έως προτάσεις αυτοδιοίκησης με υψηλό επίπεδο θεωρητικής και πρακτικής εφαρμογής της άμεσης δημοκρατίας.
Κοινός παρονομαστής όλων αυτών των κινήσεων είναι η πεποίθηση ότι το «τοπικό είναι πολιτικό», ότι ο Δήμος δεν είναι απλά ο τόπος που κυκλοφορούμε, κατοικούμε και εργαζόμαστε αλλά είναι ο χώρος εκείνος στον οποίο η πολιτική αποκτά πρώτο πρόσωπο. Κοινή τους πεποίθηση είναι ότι η αυτοδιοίκηση είναι ο πιο κοντινός θεσμός εξουσίας στους πολίτες και κατά επέκταση η απόδοση της εξουσίας αυτής στη διαχείριση των δημοτών αποτελεί στρατηγική επιλογή για τον μετασχηματισμού του πολιτειακού χαρακτήρα της χώρας από τον αντιπροσωπευτικό κοινοβουλευτισμό στην ομόσπονδη δημοκρατία κατά τόπους.
Αξιοσημείωτο μελέτης είναι η σχέση των κινήσεων αυτών με την κομματική αριστερά καθώς μεν εμπνέονται και υιοθετούν τις αξίες και τα χαρακτηριστικά της μαχόμενης αριστεράς: ( αντιρατσισμός, αλληλεγγύη, αγώνες ενάντια στο μνημόνιο κλπ ) αλλά αρκετές από αυτές βρίσκονται σε μια διάδραση επίδρασης και αντίφασης με τα μέλη της ενταγμένης σε κόμματα αριστεράς. Για την δημοτοπία είναι αυτονόητο ότι «αμεσοδημοκρατικές κινήσεις» προερχόμενες από κόμματα αποτελούν αντίφαση αρχών και ουσίας εάν όχι απόλυτο εμπαιγμό και δημαγωγία και για το λόγο αυτό τις θεωρούμε ότι είναι εκτός του αντικειμένου που αφορά το dimotopia.gr. Η αντίφαση αυτή μπορεί επιγραμματικά να διακριθεί στις «αυταπόδεικτες» αμεσσοδημοκρατικές δημοτικές κινήσεις των οποίων η άμεση δημοκρατία είναι συνέπεια της διαδικασίας και του προγράμματος τους και στις «νεκρές» των οποίων η άμεση δημοκρατία εξαντλείται στο πλαίσιο του συνθήματος προσαρμοσμένη περισσότερο στο πνεύμα των καιρών που θέλει την άμεση δημοκρατία να είναι ένα θέλγητρο για τα αυτιά των ψηφοφόρων παρά ένα ρητό πολιτικό προσανατολισμό. Θεωρούμε ότι εάν αυτή η αντίφαση δεν πάρει τα χαρακτηριστικά σύγκρουσης η παρερμηνεία που εμπεριέχουν οι «νεκρές» αμεσοδημοκρατικές κινήσεις θα αποβεί μοιραία για όλη την υπόθεση του αμεσοδημοκρατικού προτάγματος καθώς θα συμπαρασύρει μέσα στην θολότητα της και τις άξιες λόγου και πράξης συλλογικότητες.
Μετά τις δημοτικές εκλογές η δημοτοπία θα συγκεντρώσει τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα αυτών των κινήσεων και θα τους ζητήσουμε να απαντήσουν σε ενιαίο ερωτηματολόγιο έτσι ώστε να είναι δυνατή η εξαγωγή καθολικών συμπερασμάτων για το φαινόμενο του δημοτισμού.
η παρούσα διαχειριστική κοινότητα της δημοτοπίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου