Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Κίνηση Ενεργών Πολιτών-Οικολογία Συμμετοχή Αλληλεγγύη-δημοτική κίνηση στην Πάρο

Bild
  H Κίνηση Ενεργών Πολιτών - Οικολογία Συμμετοχή Αλληλεγγύη είναι μια καινούργια δημοτική κίνηση στην Πάρο. Η ΚΕΠ-ΟΣΑ είναι μετεξέλιξη της ΚΕΠ που ιδρύθηκε πριν από τέσσερα χρόνια με πρώτο επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο και προτείνει ένα διαφορετικό μοντέλο αυτοδιοίκησης, ξεπερνώντας το δημαρχοκεντρικό σύστημα, βασισμένο στη συμμετοχή του πολίτη και τον λαϊκό έλεγχο προσανατολισμένο στη γνήσια δημοκρατική έκφραση της τοπικής κοινωνίας μακριά από κομματικές, οικονομικές, προσωπικές ή άλλες κηδεμονίες.
Συμμετείχε στις εκλογές του 2014 με επικεφαλή τον Νικο Σαρρή και συγκέντρωσε ποσοστό 17,74% λαμβάνοντας 1.344 ψήφους και εκπροσωπείται στο δημοτικό συμβούλιο Πάρου με 2 έδρες.

 Οι στόχοι και οι προτεραιότητές σε σχέση με την κοινωνία αντικατοπτρίζονται στον τρόπο λήψης των αποφάσεων της και στις πρακτικές διοίκησης του Δήμου. Βάση της δημοκρατικής λειτουργίας αποτελεί για αυτούς η συνεχής ενημέρωση των πολιτών για τα θέματα του Δήμου, η δημόσια διαβούλευση με φορείς και πολίτες και η διενέργεια Γενικών Συνελεύσεων και Δημοψηφισμάτων για κρίσιμα ζητήματα.

Για το λόγο αυτό κάνουν στην διακύρηξη τους ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά της άμεσης δημοκρατιας στο Δήμο τα οποία είναι:

α)Σύγκληση Συνελεύσεων των Πολιτών που οι αποφάσεις τους όμως θα είναι ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΕΣ για το Δημοτικό Συμβούλιο, και όχι απλά γνωμοδοτικές, όπως προβλέπει ο « Καλλικράτης».

β)ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ και όχι απλά γνωμοδοτικές αρμοδιότητες στα συμβούλια των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, για θέματα αποκλειστικά τοπικού ενδιαφέροντος.

Διαβάστε εδώ το Σχέδιο για Συμμετοχική Δημοκρατική Διαβούλευση από την ΚΕΠ-ΟΣΑ Πάρου

 Επικοινωνία:

keposa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου